U Cavtatu održan okrugli stol na temu “Prava i položaj osoba s invaliditetom u općini Konavle”

objavljeno u: Obavijesti | 0

Okrugli stol “Prava i položaj osoba s invaliditetom u općini Konavle” održan je u ponedjeljak poslijepodne u hotelu Croatia u Cavtatu, u organizaciji Općine Konavle I Zajednice sportova Općine Konavle, a u sklopu provedbe projekta “Podignimo letvicu visoko”. Na okruglom stolu su sudjelovali zainteresirani stanovnici Konavala, osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju te predstavnici institucija i udruga, koji su u svojim izlaganjima predstavili svoj rad u različitim društvenim područjima, povezanima uz temu; kao što su zdravstvena zaštita, zapošljavanje, socijalna skrb, odgoj i obrazovanje, obitelj i život u zajednici te promicanje i zaštita prava osoba s invaliditetom, kako u županiji tako i u općini Konavle. Okrugli stol je moderirao Mario Bukvić, novinar i dobitnik ovogodišnje nagrade Grada Dubrovnika za promicanje prava osoba s invaliditetom.Uz informativna izlaganja provedena je i rasprava u kojoj je istaknut dio poteškoća i problema s kojima se osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji suočavaju, kao i moguća poboljšanja. Teme koje su se nametnule su potreba poboljšanja dostupnosti pravih informacija o pravima osoba s invaliditetom, zatim aktivno uključivanje u zajednicu te podizanje društvene svijesti o položaju osoba s invaliditetom.

Zaključci Okruglog stola, uključujući izlaganja te prijedloge i mišljenja sudionika, odmah su uključena u Dnevni red radne skupine za izradu Strategije Općine Konavle o izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom za razdoblje 2021. – 2025.
Projekt “Podignimo letvicu visoko” provode Zajednica sportova Općine Konavle i Općina Konavle s ciljem uključivanja djece i mladih s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom u zajednicu kroz sport. Vrijednost projekta je 1.500.000,00 kn, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt traje 22 mjeseca.

Izrada Internet stranice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Zajednice sportova Općine Konavle.